Om Linedancing

Namnet framkallar en association med en lindans, en akrobatisk cirkuskonst, men verkligheten är enklare. Line dance betyder nämligen "dans på rad".

Berättelser om hur Line dance blev till är många, alla är intressanta och har inte mycket med varandra att göra. Första iakttagelser av synkroniserad individuell dans har man sett redan på 70-talet, då det uppstod ett antal diskodanser som förevigades av John Travoltas filmer Saturday Night Fever och Staying Alive. Om Line dance som sådan föddes i en amerikansk landsortsbar pga tjejbrist eller på en fotbollsstadion pga platsbrist är ovidkommande.

 

Begreppet Line dance var så gott som okänt i Sverige för 15 år sedan. Idag minns säkert många människor att de sett ett gäng westernklädda individer uppställda i flera led och framföra enkla danssteg till countrymusik på någon festival eller gatufest runtom i Sverige. Med hattar, boots och tummarna under läderbältet. Folkligt och anspråkslöst i bästa fall. Eller är det?

 

 

Hur går det till?

 

Line dance (vidare förkortad till LD) är en individuell dans. Utan partner. Med fasta koreografier skapade av koreografer och detaljbeskrivna i s.k. "stepsheets". De flesta koreografier har en omfattning på 32, 48 eller 64 takter (men det finns många undantag) och dansas i en oavbruten serie så länge musiken spelar. Linedansarna lär sig dessa koreografier på danskurser i takt av 5-10 danser per termin. En kurs i LD är aldrig ett självändamål, man går en kurs för att komma ut och dansa med andra på olika events, tävlingar eller LD-diskotek.

 

I Line dansens barndom på 80-talet ,då dansen börjat sprida sig i USA, var koreografierna enkla och i högsta grad lokala. Ett par steg framåt, bakåt, shuffle steps (triple steps) till sidorna, någon ¼ eller ½ vändning och det hela till country rock i 120 – 160 BPM tempo. Det är först i andra halvan av 80-talet då lyckade och populära koreografier började få spridning över USA. Eftersom flera olika danser kunde koreograferas till samma populära musikstycke, blev det nödvändigt att skriva ner koreografier och publicera dem samt ge danserna ett unikt namn.

 

Idag är LD mycket mer än några enkla steg fram och bak.

 

I början av 90-talet korsade LD Atlanten och fick rejält fotfäste i Storbritannien och senare i Nederländerna och andra länder såsom Tyskland och Sverige. De europeiska Linedansarna skulle inte länge nöja sig med de simpla koreografier för cowboys och dansens stora omvandling var igång.  Framförallt i UK utsattes LD tidigt för korsbefruktning med all den dans som redan funnits i samhället. Det började skrivas alltmer stilrena danser med alltmer sofistikerade stegkombinationer till populär och modern dansmusik. Danserna standardiserades för att matcha (vara i fras med) sin egen musik. För att klara dansernas ökande svårighetsgrad, har koreografer och dansinstruktörer börjat utbilda sig i dansteknik som redan funnits tillgänglig från klassisk och modern dans.

Tävlingsverksamheten

LD började öka lavinartat när den vunnit stadsbefolkningens hjärta. Klubbar har bildats och så småningom även nationella förbund. Kvalitén på LD har börjat uppleva markanta förbättringar inte minst när det började tävlas i LD. Till exempel CWDC som är arrangör av de brittiska nationella mästerskapen, behöver hyra stora inomhusarenan i Wembley för att kunna hantera storleken på finalen i brittiska mästerskapen. Kvalificerande deltävlingar till denna final pågår hela året. Inte undra på det, det uppskattas finnas över en miljon Linedansare i Storbritannien (UK).

Även det amerikanska nationella och internationella förbundet för Country & Western dans UCWDC upptäckte populariteten med LD och släppte in dansen i sina världsmästerskap. Första gången det gick ett världsmästerskap i LD var 1997. Idag finns det regionala, nationella och internationella Country & Western danstävlingar i både USA och i de flesta europeiska länderna samt övriga kontinenter. Ett flertal världsförbund håller årliga världsmästerskap.


Company Info for linedancermagazine.com:


Champion Media Group

Clare House 166 Lord St
Southport, Merseyside PR9 0QA,  
UNITED KINGDOM
Phone: 01704 392339
Fax: +44 1257 794911
neil.davies [at] championline.net 
 
 
Föreningar: