BeKa Linedancers Rydaholm

Vad är linedance ?


Linedance är en av många amerikanska Country & Western dansstilar. Dansarna står på rader, därav linedance. Varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansens gång. Varje serie av danssteg innehåller vändningar så att hela dansgolvet byter riktning inför nästa serie. De flesta danser blir således "Two-wall" eller "Four-wall dances". Det finns idag tusentals danser, och det uppstår nya varje vecka. Alla har sitt eget namn och sina egna stegkombinationer som dansarna lär sig utantill.

Linedance är bland de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen: klassisk, latinamerikansk, rock&roll, hip-hop, step, funk mm. Dansmusiken var från början främst en modern rockig country & western stil men under den senaste tiden har linedance koreografer skapat danser till många olika musikstilar, som rock, pop, disco och funk.

Linedance fick ett uppsving i USA i början av 90-talet och är sedan mitten av 90-talet även väletablerad i Europa, främst i England och Holland. I Sverige finns det idag ett drygt 100-tal linedance-klubbar och föreningar. 1998 bildades Swedish Country & Western Dance Association (SCWDA) och 2006 bildades The World Country Dance Federation (World CDF).

Linedance kan dansas på alla nivåer, från en anspråkslös fritidsaktivitet till elitnivå som tävlar i lands- europa- och världsmästerskap.

Hur du än väljer att ägna dig åt linedance så är det bara en sak som är viktigast:


HA SÅ MYCKET KUL SOM DU KAN !!!